Jak zařídit studentský pokoj ?

Studentská léta jsou období, kdy doma zřídkakdy trávíte více než pár hodin denně. Dny dělíte mezi studium, vycházky s přáteli a odpočinek. To však neznamená, že se musíte vzdát pohodlně zařízeného pokoje. V pohodlné a stylově zařízené ložnici strávíte příjemný čas opakováním učiva nebo přijímáním hostů. Proto je tak důležité zařídit si dostatečný prostor jak na práci, tak i na odpočinek. Zde je několik rad, jak zařídit studentský pokoj levně, moderně a funkčně.

 

1570442800

 

  1. Projevte své já

Při zařizování jakéhokoli prostoru je nejdůležitější umně vytvořit příjemnou atmosféru. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je přizpůsobit design interiéru vlastnímu vkusu a potřebám. Pokud máte malý rozpočet, můžete svou osobnost projevit pořízením drobných doplňků, souvisejících s vašimi zájmy. Trávíte rádi svůj volný čas u počítače hraním oblíbených her? V tom případě může koupě takového doplňku jako je podložka pod myš decentně vdechnout styl celé místnosti a bude odpovídat vaší osobnosti. Kdo říká, že podložka pod myš musí být nudná a šedá? V obchodech je k dispozici mnoho vzorů a barev. V obchodech je k dispozici celá škála barev a vzorů, díky čemuž si můžete pořídit to, co odpovídá vašim potřebám i stylu. Skvělá je také magnetická tabule na poznámky - můžete si na ni zavěsit fotky svých přátel, vytvořit koláž z novinových výstřižků nebo na ní vystavit své oblíbené kresby. Díky tabuli se vyhnete vrtání do zdí, což je výhoda, zvláště pokud bydlíte na koleji.

Potřebujete zorganizovaný prostor, abyste měli všechny věci byly vždy po ruce? Velké, prostorné skříně jsou drahé. Investujte do krabic! Z mnoha na trhu dostupných boxů vyberte ty, které vám nejlépe vyhovují a… VOILA! - máte všechno schované a bezpečně ukryté v několika krabicích. Krabice se také budou hodit při stěhování.

 

pokj_studenta_z_zkiem_skomp

 

  1. Prostor na práci a na odpočinek

Vytvoření vlastního pohodlného koutku na učení a relaxaci je obzvláště důležité, pokud máte spolubydlící. Společné trávení volného času je samozřejmě důležité a příjemné, ale každý si potřebuje občas oddechnout. Po dlouhém dni stráveném učením není nic příjemnějšího než trochu klidu a relaxace, což vám umožní nabrat sílu na večerní párty nebo schůzku s přáteli. Pokud máte malý prostor, je dobré investovat do paravánu, čímž místnost rozdělíte do několika zón - například na relaxační zónu a pracovní zónu.

Pokud máte pouze omezený prostor, může se vaše postel stát vaší soukromou oázou klidu. Pověste nad rozevláté závěsy, které vás oddělí od okolního světa. Ujistěte se, že máte vše, co potřebujete – skvělou věcí je taburet s úložným prostorem, umístěným poblíž postele. Může sloužit také jako noční stolek, prostor na schování neroztříděných dokumentů; a pokud bude potřeba, můžete ho snadno přesunout jinam a používat ho jako další místo k sezení, když vás navštíví vaši přátelé. Obklopte se věcmi, které vás těší: mohou to být svíčky, lucerny, rostliny, oblíbené knihy a CD. Díky nim si vytvoříte tu správnou atmosféru k odpočinku.

 

  1. V souladu s přírodou

Když studujete, je poměrně složité najít si čas a uniknout z ruchu velkoměsta. Přesto nemůžete zapomínat na to, jak důležitý je kontakt s přírodou. Nic vám nepomůže dobít baterky víc, než výlet do lesa nebo k vodě. Pokud vám však chybí čas a peníze na delší výlet mimo město, vytvořte si svůj vlastní prostor a radujte se z přírody. Pokud má váš byt balkon, stojí za to vysadit si tam květiny nebo bylinky - budou krásně vonět, zlepšovat náladu a během vaření přijdou vhod. Když studujete, je důležité si najít čas na relaxaci a odpočinek – no a jaké místo by mohlo být lepší než voňavá zelená oáza v srdci městské džungle?

Pokud nemáte balkon, můžete využít parapet. Umístěte několik vonných svíček mezi květináče, rozestavte fotografie rodiny a přátel a vytvoříte tak ideální prostor k meditaci.

 

pokj_studenta_z_komputerem_i_akcesoriami_skomp

 

  1. Učení nemusí být nudné!

Studium je jedním z nejdůležitějších aspektů života studenta a pracovní stůl je ústředním bodem studentského pokoje. Trávíme u něho hodiny opakováním učiva a někdy se stává, že se od učebnice neodtrhneme celou noc. Proto je důležité vytvořit si kolem stolu prostor vhodný k práci. Obklopte se věcmi, které stimulují vaši kreativitu a podněcují zvědavost. Jako zdroj inspirace může posloužit korková nástěnka nebo magnetická tabule - pověste si své oblíbené citáty z knih a použijte ji k uspořádání poznámek z hodin. K udržení pořádku a přehledu vám pomůžou boxy a organizéry, které lze rozdělit do jednotlivých tematických sekcí, takže už nikdy nebudete muset prokopat tuny podkladů, abyste našli potřebné informace. Nezapomeňte na drobné pomůcky, které vašemu pracovnímu stolu vdechnou charakter. Máte nějaký starý, nepoužívaný hrníček s vtipným potiskem? Super, můžete ho použít jako kelímek na propisky! Kupte si pár malých květináčů a zasaďte do nich své oblíbené květiny - rostliny na stole vám pomohou se před učením soustředit a uklidnit. Pořiďte si pohodlnou židli a odpovídající osvětlení. Starou, nudnou lampu můžete proměnit v opravdu pohádkovou lucernu, když kolem stínítka omotáte barevný šátek. 

 

  1. Místo setkání

Víme, jak důležitá jsou v životě studenta setkání s přáteli. Zřejmě uvažujete, jak máte přijímat návštěvy, když máte pouze malý studentský pokoj. To není nic těžkého! Tajemství je ve správném výběru doplňků a pomůcek, díky kterým se i malá a zdánlivě nudná místnost promění v místo s neobvyklou atmosférou.

Zde jsou nepochybně užitečné taburety s úložným prostorem - můžete je použít místo židlí a zároveň v nich schovat oblečení, spodní prádlo a ukrýt hromady neroztříděných dokumentů. Velmi snadno tak udržíte pořádek. Skvělým řešením na usazení početné skupinky přátel jsou velké, měkké polštáře. Na podlaze je totiž nejvíce místa, takže se tam všichni mohou pohodlně usadit. Dejte si také záležet na skvělé atmosféře pomocí správného světla a hudby. Přes starý nábytek můžete přehodit přikrývky, polštáře, šátky a na stěny pověsit plakáty.

Vystavte vaše suvenýry, kterými se chcete pochlubit - mohou to být pěkně zarámované fotografie, sbírka knížek, filmů nebo vinylových desek. Vdechnete tak místnosti osobitý charakter a hosté budou vědět, že hostitel má nevšední vkus.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.