Jak zařídit koupelnu? 6 zajímavých řešení

Koupelna je velmi důležitá místnost v každé domácnosti. Správně zařízená bude nejen funkční, ale bude také sloužit jako místo k odpočinku. Při plánování uspořádání koupelny je třeba zvážit mnoho faktorů, z nichž nejdůležitější je dostupný prostor. Právě na tomto prostoru a architektonickém řešení záleží, jaké vybavení do této místnosti pořídíte. Je také vhodné zvážit, jaký vzhled preferujete, protože právě to dodá místnosti požadovaný charakter.

 

 woman-in-bathroom-MRLE78J

Vestavby – vyplatí se?

Využití vestavby je skvělé řešení bez ohledu na prostor, který je k dispozici. Obzvláště praktické je použití vestavby v případě úzké koupelny. Kratší stranu místnosti lze zastavět od podlahy ke stropu skříní na domácí prádlo spolu s žehlicím prknem, koše na špinavé prádlo a prostorem na prací a jiné čisticí prostředky. Vestavba je také velmi estetická a umožňuje schovat věci, které by stejně jen zbytečně zabíraly prostor v koupelně a zůstaly by „na očích“.

 

modern-sink-in-the-bathroom-PGTZQF4

 

Optické rozšíření koupelny - důmyslně a funkčně

Za účelem optického zvětšení místnosti je vhodné vymalovat jednu nebo dokonce obě kratší stěny tmavší barvou a obložit je dlaždičkami nebo oblepit tapetami s velkým vzorem. Zajímavým „trikem“, který vám dokáže opticky zvětšit úzkou koupelnu, je položit dlaždice na podlahu rovnoběžně nebo kolmo vzhledem vůči kratší straně. Využití kratších stěn je zásadní, protože vám umožní změnit dispozici místnosti. Zajímavým nápadem je umístit sprchový kout na jednu stranu a pračku na druhou. Správné osvětlení také hodně vyřeší. Střed místnosti by měl být dobře osvětlený, v případě těžších prvků můžete nainstalovat LED pásky. Zavěšení velkých nástěnných světel na delší stěnu bude velmi efektní a bude přitahovat pozornost. Další možností je zavěšení velkého dekorativního lustru v jedné třetině délky koupelny. Vhodné vybavení má ohromný vliv na optické zvětšení místnosti. Hlavním pravidlem je, aby se zařízení nedotýkalo podlahy, protože to zužuje prostor. Velmi praktické a funkční je zavěšení umyvadlové skříňky a toalety na stěnu. Výběr co nejmenších modelů je nejpraktičtější; v porovnání se standardním nábytkem je možné objednat na míru užší nábytek přímo u stolaře. Návštěva koupelny pak bude mnohem příjemnější.

 

Velké zrcadlo - stylové nebo zbytečné?

V současné době jsou velmi oblíbená velká zrcadla. Stávají se součástí nejen jídelen, k čemuž jistě přispěly populární pořady o vaření, ale také při zařizování koupelen. Velké zrcadlo není jen velmi praktické. Kromě praktického aspektu dodávají místnosti charakter a jedinečný styl. V koupelně hrají zásadní roli vzhledem k tomu, že opticky zvětšují místnost. Zrcadlo by mělo být umístěno na delší stěně. Způsob přichycení je dvojí. Buď ho můžete nalepit mezi dlaždice, místo ale musíte mít připravené předem a myslet na to již při lepení kachliček. Nebo ho také můžete pověsit již hotové v rámu. Lepším řešením je lepení, ale pak nesmíte zapomenout nainstalovat speciální topnou podložku, která zabrání zamlžení zrcadla během koupání či sprchování.

Koupelnové zrcadlo se také stane ozdobou a dodá místnosti jedinečnou atmosféru. Nejlepším řešením je pořídit si křišťálové zrcadlo z nejlepších surovin. Jeho umístění je také důležité. Doporučuje se, aby viselo přímo nad umyvadlem, nad linií baterie. Hlava osoby dívající se do zrcadla by měla být ve středu tabule. Rozhodně stojí za to, zohlednit výšku všech členů domácnosti; jak dospělých tak i dětí. V případě malé koupelny můžete použít řešení typu „dva v jednom“, tj. koupelnovou skříňku se zrcadlem, která je určena např. na léky. Můžete také namontovat zrcadlo na celou stěnu za umyvadlem. Díky tomu se může každý člen domácnosti důkladně prohlédnout a navíc se opticky zvětší koupelna.

 

 smiling-gorgeous-young-woman-sitting-in-bathroom-PME24UK

 

Vybavení má význam

Vybavení koupelny je velmi důležitým prvkem; mělo by být praktické a zároveň ladit se stylem místnosti. Je důležité věnovat pozornost přiměřené vzdálenosti mezi jednotlivým sanitárními zařízeními, díky tomu bude používání koupelny pohodlné. Toaleta by měla být na ploše nejméně 80 x 85 cm. Záchodové prkýnko může být tradiční nebo barevně a designově sladěno se stylem místnosti. Na bidet bychom měl počítat s plochou 70 x 100 cm. Přímo před vanou by mělo být asi 70 x 100 cm volného prostoru, zatímco u umyvadla 60 x 90 cm. U malé koupelny je to o něco složitější, takže místo vany byste si měli určitě zvolit sprchu. V případě větší plochy je vhodné investovat do propojení vany se sprchou. Velmi zajímavým zařízením je vestavěná pračka. Takové řešení je velmi praktické a estetické, takže určitě stojí za zvážení umístit pračku pod pracovní desku. Pracovní deska, pod níž bude pračka stát, může být prodloužením koupelnové poličky nebo doplňkovým prvkem v designu. Je důležité si uvědomit, že vrchní deska nesmí ležet přímo na pračce a navíc by měla být na obou stranách podepřena stěnami. Nad a kolem pračky by měl být volný prostor, který během praní chrání konstrukci pultu. Pračku můžete umístit ve výklenku, zakrytém lehkými dveřmi. Zajímavým nápadem je také umístění velkého zrcadla nad pult, pod kterým je pračka schovaná, což od spotřebiče spolehlivě odvede pozornost. V případě typického interiéru může být pračka zakryta závěsem.

 

Skladování

Koupelna je místo, kde se nachází typická koupelnová sestava (WC prkýnko, kelímky, nádobky na mýdlo, stojany nebo police a puffy nebo taburety). Vzhledem k velkému množství kosmetiky a pomůcek používaných každý den je uložení důležité. Nejjednodušším řešením je skříňka pod umyvadlem. V případě, že chcete ušetřit místo, je závěsná skříňka skvělou volbou. Ideálně by měla mít prostornou zásuvku, kterou lze použít k ukládání ručníků, županů nebo ložního prádla.

 

 bathroom-in-black-and-white-PA9YHP9

 

Puffy - úspora místa a minimalismus

Mnoho lidí má malou koupelnu, kde lze k ukládání věcí použít skříňky a police umístěné pod stropem. Zastánci minimalismu si mohou vybavit místnost sympatickými puffy nebo taburety, které kromě své základní funkce mohou sloužit k ukládání drobných předmětů, jako je například náhradní kosmetika do koupele, prádlo nebo malé ručníky na obličej. Nezbytným prvkem každé koupelny je také protiskluzová podložka, která při koupání zajistí bezpečnost.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.