Jak zařídit garsonku? Efektivní a funkční tipy

Plánujete, že budete bydlet v garsonce, a chcete si ji zařídit funkčně a vkusně? Máme pro vás několik tipů na to, jak zařídit garsonku, aby vám v tomto malém bytě vůbec nic nechybělo. Co tedy při zařizování garsonky rozhodně neopomenout?

jak-zaridit-garsonku

Co je garsonka a jak je velká

Garsonka patří k nejmenším bytům, ve kterých lze bydlet. Garsonka má nejčastěji dispozice 1+kk. Představuje tedy jednu místnost s příslušenstvím a kuchyňským koutem a dále oddělenou toaletu s koupelnou. Zajímá vás, jak chytře zařídit garsonku a jakým způsobem ji uspořádat? Vsaďte na následující tipy.

Použijte základní druhy nábytku

Pokud vybavujete garsonku neboli 1+kk, použijte pouze základní druhy nábytku, který je uzpůsobený přesně vašim potřebám. Chybět vám nesmí zejména kuchyňská linka, jídelní stůl, jídelní židle, postel, sedačka, konferenční stolek, šatní skříň a botník. Jakým způsobem však všechen tento nábytek vtěsnat do malého bytu?

Vybavte garsonku nábytkem, který je multifunkční

Jestliže ve své garsonce řešíte problémy s nedostatkem prostoru, vybavte si svůj malý byt multifunkčním nábytkem. Znamená to tedy, že jeden kus nábytku bude mít více způsobů využití. Například pohovka, která je rozkládací, vám bude zároveň sloužit jako klasická postel ke spaní. Jídelní stůl menších rozměrů vám zase poslouží zároveň jako pracovní stůl nebo noční stolek. 

Pořiďte si nábytek s úložným prostorem

Počítejte s tím, že v bytě 1+kk budete často řešit problémy s úložným prostorem. Své věci přitom nemusíte odkládat pouze do vestavěných skříní a komod. Pořiďte si přímo nábytek s úložným prostorem. Využít můžete například prostor pod postelí či sedačkou, vhod vám přijde také taburet s úložným prostorem, který vám bude zároveň sloužit k sezení.

jaky-nabytek-a-doplnky-do-garsonky

Místo v garsonce ušetříte pomocí skládacího nábytku

Řešíte ve své garsonce nedostatek místa? V tom případě oceníte také skládací nábytek, který rozložíte pouze v případě potřeby. Když jej nebudete potřebovat, stačí jej složit a uschovat třeba za gauč. Ve své garsonce tak využijete například skládací stoličku, skládací jídelní stůl nebo skládací odkládací stolek. 

Kromě rozkládacího stolku vám v garsonce přijde vhod také sklopný stůl, který bude při nefunkční poloze pověšený na zdi. Kromě skládací stoličky či stolu můžete v malém bytě 1+kk použít rovněž výklopné lůžko, které bude přes den schované ve skříni. 

Rozčleňte svou garsonku do několika zón

Co udělat pro to, abyste svou garsonku zařídili nejen funkčně, ale také vkusně? Svůj byt 1+kk o jedné místnosti rozdělte hned do několika zón. A to například na kuchyň, obývací pokoj, ložnici a pracovnu. K rozdělení garsonky na zóny využijete třeba kusový koberec, který zasunete pod gauč s konferenčním stolkem, a tak od sebe oddělíte obývací pokoj s ložnicí.

Jednotlivé zóny v garsonce od sebe můžete oddělit například rozdělovací stěnou v podobě knihovny či bytového textilu, jako jsou závěsy, lehké záclony či paravány. 

Zútulněte svůj malý byt bytovým textilem

Abyste se v garsonce cítili opravdu příjemně, zútulněte ji. Na bytové dekorace v ní není příliš místa, proto vsaďte na stylový bytový textil. A to na kusové koberce, záclony a závěsy na oknech, dekorativní polštáře a hřejivé deky. Když bytový textil sladíte do jedné barvy, výsledný dojem z vaší garsonky bude více než dokonalý. Abyste se ve svém malém bytě cítili opravdu doma, nezapomeňte také na rohožku pod dveře.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.