Jak zařídit byt v industriálním stylu? Prozradíme vám, jak byste měli postupovat

Industriální styl patří k nejnovějším trendům interiérového designu. Tento osobitý, netradiční a přesto útulný styl bydlení má spoustu příznivců. Chtěli byste si také zařídit industriální bydlení? Inspirujte se našimi tipy!

industrialni styl domova

Industriální styl: Co je pro něj charakteristické?

Industriální bydlení nachází inspiraci v industriálních městech a průmyslových areálech. Klade důraz na minimalismus a účelnost, které kombinuje se stylem průmyslových prostor. Na svět tak přicházejí jedinečné interiéry, ve kterých se velmi příjemně bydlí.

V industriálním stylu si nemusíte zařídit pouze svůj loft nebo dům. Dopřejte si jej dle libosti i tehdy, pokud vlastníte byt. Jakým způsobem si tedy svůj byt zútulnit, abyste měli dokonalé industriální bydlení?

Svůj byt co nejvíce otevřete

Pouštíte se do rekonstrukce svého bytu? V tom případě jej co nejvíce otevřete, protože pro industriální styl jsou typické velké prostory. Zbourejte zbytečné příčky a vytvořte tak jeden velký multifunkční prostor. Od ostatního bydlení byste měli oddělit pouze koupelnu, toaletu, ložnici a také dětský pokoj.

Rovněž si dejte záležet na materiálech, které při rekonstrukci použijete. Vhodné jsou kamenné či cihlové obklady, beton a ocel. Například v kuchyni za kuchyňskou linkou nádherně vynikne šedá betonová stěrka, do obývacího pokoje zase patří třeba kameny.

Vyzdvihněte kombinaci kovu a dřeva

Industriálním styl je na nábytek strohý, neboť dbá na minimalismus. Co by vám ale v industriálním bydlení rozhodně nemělo chybět? Kovové skříňky, otevřené kovové police, kovový odkládací stolek nebo kovové dekorace. Aby kovu u vás v bytě nebylo až v příliš, své bydlení zjemněte teplým přírodním dřevem.

A to například dřevěným konferenčním stolkem, dřevěnou stojací lampou, dřevěnými policemi nebo dřevěnými bedýnkami, do kterých si budete odkládat věci. Z čistého dřeva může být také váš jídelní stůl, který doplníte o kovové židle. Co dále zařadit do industriálního bydlení? Jednoznačně kožený nebo koženkový gauč, který podtrhne celkovou krásu vašeho bytu.

jak zaridit byt v industrialnim stylu

Jedinečné doplňky v industriálním stylu: Které vybrat?

Industriální styl si příliš nepotrpí na přemíru doplňků. I tak můžete některými z nich ozvláštnit své bydlení. Na zeď pověste například velké kovové nástěnné hodiny, které budou dominantou vašeho obývacího pokoje propojeného s kuchyní. Na stěnách vám nesmí chybět ani plechové cedule a nápisy, které jsou typickými doplňky pro industriální styl.

Svůj byt dále oživte kovovými lampami, ze stropu můžete nechat viset také stylové žárovkové osvětlení. Jaké další doplňky v industriálním stylu si můžete do svého bytu pořídit? Velkou černou tabuli na vzkazy, velké zrcadlo v kovovém rámu, tlusté dekorativní svíčky a nejrůznější cementové dekorace. Pokud chcete své industriální bydlení oživit také kobercem, vybírejte pouze koberec s nízkým vlasem. Vhodná je rovněž hovězí kůže nebo její imitace.

I na barvách záleží. Jaké jsou pro industriální styl typické? 

Které barvy nesmí v industriálním bydlení chybět? Především černá, bílá, odstíny šedé a odstíny hnědé. Industriální styl můžete prozzářit také pastelovými barvami nebo tmavšími odstíny modré. 

Industriální styl zkuste podtrhnout i sytě zelenou barvou. A to s pomocí velkého množství pokojových květin, které do vašeho bytu vnesou svěžest. Nádoby, květináče a koflíky na pokojovky byste měli opět ladit do jedinečného industriálního stylu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.