Jak vyzdobit balkon? Top 5 tipů, jak na to

Toužíte po tom, aby se z vašeho balkonu stala oáza klidu a relaxace? V tom případě velmi záleží, jakým způsobem si jej zařídíte. Nevíte, jak na to? Jako inspiraci pro vás máme 5 tipů na celoroční i letní výzdobu balkonu.

balkonovy-nabytek

  1. Oživte svůj balkon vhodným nábytkem

Máte balkon? Tento venkovní prostor si zaslouží, abyste z něj vytěžili opravdové maximum. Ať už je váš balkon jakkoli velký, skrývá se v něm obrovský designový potenciál. Na co se tedy zaměřit v prvé řadě při výzdobě balkonu? Podstatný je výběr toho správného balkonového nábytku.

Jaký nábytek patří na balkon? Balkonový stůl a židle, na balkoně skvěle vypadají také pohodlná křesla nebo lavice. Dle možností můžete svůj balkon doplnit také o odkládací stolek na nápoje a občerstvení nebo o nejrůznější typy stojanů na květiny.

Chcete na svém balkonu během léta zažít ten opravdový relax? Pořiďte si na něj houpací síť nebo závěsné křeslo, ve kterých se vám bude skvěle odpočívat nebo číst knížky. A to nejen během dne, ale i za vlahých letních večerů.

Tip: Máte na balkonu málo místa? Rozhodněte se pro skládací balkonový nábytek.

  1. Zútulněte svůj balkon na maximum vhodným textilem

Co vše by vám nemělo chybět při letní výzdobě balkonu? Vhodný textil. Podlahu balkonu oživte venkovním kobercem nebo běhounem s výrazným vzorem. Balkonový nábytek doplňte o polstry, dekorační polštáře a deky. Máte na balkoně také závěsné křeslo? Kromě polštářů a dek jej můžete zútulnit imitací ovčí kůže.

Abyste si měli na balkoně kde sednout - zvlášť když se na tomto místě sejde více lidí - pořiďte si na něj také sedací polštáře. Dostanou vás svou barevností a pohodlností. A ještě jeden bonus: V případě nepříznivého počasí je využijete také ve svém obývacím pokoji.

jak-vyzdobit-balkon

  1. Bez dekorativního osvětlení to nejde

Celoroční dekorací na balkon či letní výzdobou balkonu může být také osvětlení. Čím konkrétně můžete svůj balkon oživit? Na stolky, na zem či na okenní parapet rozestavte lucerny a svíčky. Na balkon můžete umístit také dekorativní solární světla či rozvěsit solární světelné řetězy.

Tip: I v případě balkonu záleží na stropním svítidlu. Vyberte si takové, které stylově a barevně ladí s celkovou výzdobou vašeho balkonu.

  1. Nezapomeňte na zeleň

Bez zeleně to na balkoně rozhodně nejde. Pokud si zde chcete vybudovat zelenou oázu klidu, doplňte svůj balkon o rostliny v dekorativních květináčích. A to například o palmy, oleandry nebo monstery. 

Máte-li možnost, udělejte si místo také pro balkonovou zahrádku. Ovoce a zeleninu můžete pěstovat v prostorných truhlících nebo ve vertikálních záhonech. Na balkonu se daří například rajčatům, paprikám, jahodám, borůvkám nebo bylinkám. Tuto jedinečnou výzdobu balkonu tedy ocení i vaše chuťové buňky.

jak-ozivit-balkon

  1. I na balkoně myslete na soukromí

Chcete si na balkoně užívat nerušeného klidu? V tom případě myslete také na své soukromí. V prvé řadě využijte zástěnu na balkonové zábradlí, která zároveň poslouží jako celoroční dekorace na balkon. Tato zástěna bývá vyrobená z jednobarevného či potištěného voděodolného plastu.

Čím si dále vytvoříte na balkoně soukromí? Bočními zástěnami či paravány. Balkon si můžete zútulnit také závěsy. Soukromí vám poskytne i správně vybraná zeleň. A to například stěna z živého bambusu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.