Jak vytvořit mini domácí zahradu

Má vaše zahrada jenom pár desítek metrů čtverečních? Nevadí! Máme pro vás tipy, jak vytvořit mini domácí zahradu, kterou si zamilujete. Co tedy do mini zahrady patří?

co-dat-do-skleniku

Co do mini zahrady

Máte vedle domu zahradu, která má rozlohu pouhých několik desítek metrů čtverečních? I tak ji můžete využít ku svému prospěchu. Mini zahradu přitom nemusíte pouze zatravňovat. Z části si vytvořte odpočinkovou zónu, z části okrasnou zahradu a ze zbývající části užitkovou zahradu. Jakým způsobem můžete tyto jednotlivé zóny vybavit?

Odpočinková část mini zahrady: V hlavní roli zahradní nábytek a bazén

Co do mini zahrady v odpočinkové zóně? Rozhodně zahradní nábytek v podobě zahradního stolu a židlí. Přidat můžete rovněž menší nafukovací bazén nebo vířivku, v odpočinkové části zahrady by vám neměl chybět také zahradní gril.

Aby na vás nepražilo slunce, vybavte se dále zahradním slunečníkem. Pokud máte menší terasu s pergolou a na ní právě zahradní nábytek, tento odpočinkový koutek vybavte také dekoracemi na zahradu.

Dekorace na zahradu vhodné do odpočinkové zóny

Jaké zahradní doplňky jsou vhodné do odpočinkové zóny? Pod pergolou nádherně vypadají závěsné květináče, do kterých vysaďte převislé rostliny jako muškáty či petúnie. Svou mini domácí zahradu si dále oživte designovými venkovními květináči, v nichž se budou vyjímat například oleandry, fíkovníky nebo palmy. 

V menších keramických květináčích můžete pěstovat například bylinky nebo sukulenty. Prostor na terase dále oživte solárním světlem. A to třeba v podobě solárních závěsných lamp nebo stojacích solárních luceren.

Tipy, co do okrasné mini zahrady

Vytvořili jste si v rámci své mini domácí zahrady zónu, kde budete mít také okrasnou zahradu a zajímá vás, co vše do ní patří? Zejména okrasné jednoletky i trvalky, oblázky, okrasné kameny a kamínky a také mulčovací kůra. Okrasnou zahradu můžete dále doplnit dekoracemi na zahradu v podobě dekorativních keramických postaviček a sošek, LED dekorativních oblázků nebo hmyzího hotelu.

Do okrasné zahrady rovněž patří solární světla v podobě zápichů. Vkusně vypadají například solární zápichy se světly ve tvaru luceren, koulí nebo diamantů. Tyto solární zápichy můžete umístit rovnou mezi květiny v okrasné zahradě, krásně vypadají i podél cest nebo chodníčků. Okrasnou zahradu dále oživíte keramickými květináči, které vkusně osázíte trvalkami, nebo dokonce sukulenty.

jak-pestovat-rostliny-v-zime

Užitková zahrada: Se záhony i skleníkem

Nedáte dopustit na doma vypěstované ovoce, zeleninu a bylinky v bio kvalitě? V tom případě si v rámci své mini domácí zahrady vytvořte také užitkovou zahradu. V této zóně můžete mít jak klasické záhonky, tak malý skleník, v němž lze pěstovat nejrůznější plodiny v průběhu celého roku.

Ptáte se, jaký skleník koupit? Jak klasický skleník, tak zahradní skleník fóliový, které budou velikostně odpovídat právě rozměrům části vaší užitkové zahrady. Co pěstovat ve skleníku? Ovoce, zeleninu i bylinky. Ve skleníku se výborně daří zejména salátům, špenátu, hrášku, rajčatům, paprikám, jahodám, salátovým okurkám, kedlubnám, ředkvičkám, pažitce, petrželce nebo bazalce.

Co pěstovat ve skleníku v zimě

Ovoce, zeleninu a bylinky můžete ve skleníku pěstovat všech 12 měsíců v roce. Zajímá vás, co pěstovat ve skleníku v zimě? Například cibuli, jarní cibulku, zimní odrůdy česneku, hlávkovou kapustu, květák, špičaté zelí, saláty, špenát, hrášek nebo petrželku.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.