Jak vybrat zvlhčovač vzduchu

Optimální vlhkost vzduchu v místnosti by se měla pohybovat v rozmezí od 40 do 65 procent. Pokud je tato hodnota nižší, suchý vzduch může být příčinou různých zdravotních potíží. Máte u vás doma suchý vzduch? Poradíme vám, jak vybrat zvlhčovač vzduchu, díky kterému budete žít v mnohem zdravějším prostředí.

zvlhcocac-vzduchu

Proč používat zvlhčovač vzduchu? V boji proti suchému vzduchu

Zvlášť na podzim a v zimě řadu českých domácností trápí velmi suchý vzduch. Pokud se vlhkost v jednotlivých místnostech vašeho domu či bytu pohybuje pod 40 procenty, s ohledem na své zdraví a zdraví vašich blízkých se vám vyplatí pořídit zvlhčovač vzduchu.

Suchý a teplý vzduch ve vytopené místnosti vám totiž může způsobovat nejrůznější zdravotní obtíže. Vysušuje nejen pokožku, ale také sliznice, které hůře zachycují bakterie, viry a nejrůznější alergeny. Suchý vzduch rovněž snižuje celkovou obranyschopnost organismu. V důsledku toho můžete být náchylnější zvláště k onemocněním virového původu. Nadměrně suchý vzduch v místnosti také způsobuje podrážděnost a nesoustředěnost i pocit nevolnosti.

Řešením výše uvedených problémů je pořízení kvalitního zvlhčovače vzduchu, který u vás doma zvlhčí vzduch a zároveň tak zvýší jeho kvalitu. Tento přístroj nemusí být pouze funkční, může být na něj také pěkný pohled. A to v případě, že si pořídíte například dekorační zvlhčovač vzduchu.

Hlavní kritéria pro výběr zvlhčovače vzduchu: Velikost nádoby, hlučnost a spotřeba energie

Podle čeho vybrat vhodný zvlhčovač vzduchu? Zajímat by vás měla zejména velikost jeho nádobky na vodu, jeho případná hlučnost a také spotřeba energie. Dále byste měli brát ohledy na způsob umístění tohoto praktického pomocníka.

Hledáte ekologické zvlhčovače vzduchu? V tom případě se rozhodněte pro keramické zvlhčovače vzduchu, které můžete postavit na komodu či stůl, nebo pro keramické zvlhčovače vzduchu na radiátor, které ke svému správnému fungování nepotřebují nikterak využívat elektrickou energii.  

Tip: Keramické zvlhčovače v podobě figurek zvířátek představují ideální typ zvlhčovače do dětského pokoje.

aroma-difuzer-do-bytu

V jakých případech zvlhčovač vzduchu používat nejčastěji

Zajímá vás, kdy používat zvlhčovat vzduchu? Nejen pokud u vás doma máte suchý vzduch.  Tohoto pomocníka využijete i tehdy, když máte rýmu, kašel nebo onemocnění horních či dolních cest dýchacích. Zvlhčovač vzduchu si můžete zapnout také na noc, zajistí vám zdravý, klidný a nerušený spánek. 

Možná si také kladete otázku, jaká voda patří keramického zvlhčovače vzduchu nebo do zvlhčovače vzduchu na radiátor. Použijte klasickou studenou vodu z vodovodu, nezapomeňte ji ale každý den vyměňovat.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.