Jak vybrat rámeček na fotku? Poradíme vám, jak na to

Nafotili jste krásné rodinné fotky, které jste si následně nechali vyvolat? V tuto chvíli je před vámi další důležitý krok, a to vybrat nový rámeček na fotku. I když se to na první pohled nezdá, jde o velmi zapeklitý úkol. Poradíme vám, čím byste se měli při výběru nového foto rámečku řídit.

ramecky-na-fotky

Rámeček na fotku promění snímek v umělecké dílo

Jakmile jste si vybrali tu správnou fotografii, kterou chcete zarámovat, dalším krokem je pro vás výběr rámečku. Právě rámeček na fotku vybraný snímek přetvoří do nové podoby a promění jej takřka v umělecké dílo, které stojí za to sledovat zas a znovu.

Na velikosti záleží 

Na zarámované fotky je pěkný pohled. Tyto doplňky přitom dokážou zútulnit každý domov, ovšem i kancelář. Pokud vybíráte nový rámeček na fotku, první, co byste měli zohlednit, je jeho velikost. 

Odpíchněte se přitom od rozměrů fotografie, kterou chcete zarámovat. V závislosti na tom můžete vybrat rámeček na fotku konkrétních rozměrů. A to například 10 cm x 15 cm nebo 13 cm x 18 cm.

Volte mezi samostatnými rámečky a multi rámečky

Kromě samostatných foto rámečků jsou velmi oblíbené multi rámečky na fotografie. Tyto dekorativní fotogalerie si můžete zavěsit na zeď nebo postavit na komodu třeba v obývacím pokoji, na chodbě nebo v ložnici. 

Do multi rámečků můžete umístit rovnou několik fotek. Vznikne vám tak originální fotoalbum, které vašemu domovu dodá osobitý charakter. Je libo multi rámeček na devět snímků, nebo rovnou na snímků osmnáct?

Multi rámečky přitom nemusí mít pouze standardní tvar. Tato dekorativní fotogalerie nemá pouze pravidelný tvar obdélníku či čtverce. Velmi oblíbený je rovněž tvar srdce nebo ledabylé seskupení foto rámečků.

jak-vybrat-ramecek-na-fotku

Dřevěné rámečky na fotku slaďte s vybavením svého domova

Jedním z nejoblíbenějších materiálů rámečku na fotku je bezkonkurenčně přírodní dřevo. Tento materiál ve spojení s krásnou fotografií ve vás vyvolá přímo hřejivý pocit. Vybírat přitom můžete fotorámečky ve světlých a tmavých barvách dřeva.

Fotografie s teplejšími tóny do červena, hnědá či oranžová se hodí spíše do tmavých dřevěných rámečků, jako je ořech nebo mahagon. Snímky chladnějších tónů do zelena či modra dokonale ladí spíše se světlejšími dřevěnými rámy, které mají kresbu dubu, borovice nebo jasanu.

Dřevěné rámečky by se měly shodovat také s vybavením vašeho domova. Ať už jej ladíte do tradičního, rustikálního nebo moderního stylu.

Tip: Co se týče dřevěných rámečků, kromě přírodní verze v českých domácnostech vyhrává také vintage verze s potiskem.

Vybrat můžete i čistě kovový rámeček na fotku

V moderních interiérech se bude vyjímat také čistě kovový rámeček na fotku. Které snímky můžete do tohoto rámečku na fotku (nebo případně multi rámečku) ideálně umístit? V kovovém rámečku se budou vyjímat svatební fotky, rodinné portréty nebo fotografie krajiny.

Rámeček na fotku může oplývat také spoustu barvami

Nejen fotorámečky dřevěné či kovové v tradičních odstínech. Rámeček na fotku může sršet barvami. V tomto případě nemusí být vyrobený pouze ze dřeva, elegantní barevnosti dosahují i stylové rámečky z plastu. Pro které barvy rámečku na fotku se můžete rozhodnout?

Například pro černý rámeček na fotku. Typ tohoto barevného foto rámečku zvýrazní tmavší prvky vložené fotografie a působí velmi kontrastně ke světlým prvkům na fotce. Do černého rámečku vkládejte ideálně fotografii obsahují jak světlé, tak tmavé tóny. Díky tomu dosáhnete opravdu vyváženého vzhledu.

Velmi oblíbený je také bílý rámeček na fotku. I do něj vkládat snímky obsahující jak tmavé, tak světlé tóny. Tmavé prvky na fotkách ve spojení s touto barvou foto rámečku vyniknou, světlé prvky se s ním naopak prolnou a splynou. Do bílého rámečku vkládejte ideálně fotky, které vznikly přirozeně a spontánně.

Kromě bílé a černé barvy si získávají na oblibě fotorámečky také v dalších odstínech. Do českých interiérů se tak dostává rámeček na fotku v šedé, tyrkysové, zlaté nebo starorůžové barvě.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.