Jak vybrat a vyčistit prostírání

Vybíráte nové prostírání do kuchyně? Poradíme vám, čím se při jeho výběru řídit. Také vám dáme tipy, jak prostírání čistit, ať už je vyrobeno z textilu, korku, PVC, nebo vodního hyacintu.

jake-prostirani-na-stul

Prostírání na stůl je designová i praktická záležitost

Proč by prostírání na stůl nemělo chybět v žádné kuchyni či jídelně? Tento bytový textil vypadá na stole velmi dobře a svým designem jej dokáže příjemně oživit. Kromě toho je prostírání také praktickou záležitostí.

Prostírání do jídelny totiž chrání stůl před drobky, zašpiněním či skvrnami od jídla. Díky prostírání předejdete také tomu, aby se na stole vytvořila nevzhledná kolečka od nápojů. V neposlední řadě prostírání ochrání váš stůl i před poškrábáním či dalším mechanickým poškozením.

Jak vybrat jídelní prostírání

Vybíráte nové prostírání do kuchyně? Abyste s ním byli opravdu spokojeni, při výběru byste měli brát ohledy hned na několik kritérií. Na která konkrétně?

  1. Barva či potisk prostírání

Podle čeho vybírat prostírání do kuchyně? V prvé řadě podle barvy či potisku. Nepořizujte si přitom pouze prostírání, které se vám líbí. Je důležité, aby prostírání na stůl stylově a barevně ladilo také s ostatním kuchyňským textilem. A to zejména s ubrusem, nebo případně s podsedáky či potahy na jídelní židle.

  1. Materiál prostírání

Při výběru prostírání berte v potaz také jeho materiál, který by měl být kvalitní a který by se měl rovněž snadněji udržovat. Volit můžete například mezi korkovým prostíráním, PVC prostíráním, ratanovým prostíráním, bambusovým prostíráním, textilním prostíráním nebo prostíráním z vodního hyacintu. Toto prostírání pořídíte jak jednotlivě, tak v jídelních sadách.

  1. Tvar a velikost prostírání

Hledáte-li nové prostírání do kuchyně, zajímat by vás měl rovněž jeho tvar a velikost. K nejoblíbenějším patří obdélníkové prostírání. Pořídit si můžete i kulaté prostírání nebo prostírání oválného tvaru.

dekoracni-prostirani-na-jidelni-stul

Tipy, jak vyčistit prostírání

Prostírání patří na jídelní stůl, a tak se čas od času zašpiní. Ptáte se, jak jej vyčistit, aby vypadalo opět jako nové? Díky správné údržbě svému prostírání zajistíte delší životnost i pěkný vzhled.

Myslete na to, že čištění prostírání se vždy odvíjí od materiálu, ze kterého je vyrobeno. Do pračky patří pouze textilní nevoskované prostírání, které perte nanejvýše na 30 stupňů Celsia.

Ostatní druhy prostírání (například korkové, PVC, ratanové či bambusové) čistěte výhradně v ruce. Nejprve z něj vytřepte hrubé nečistoty. Následně prostírání otřete měkkým bavlněným hadříkem, který jste namočili v teplé jarové vodě. Poté prostírání otřete ještě jednou - hadříkem namočeným v teplé čisté vodě. V posledním kroku nechte jídelní prostírání uschnout, případně jej můžete papírovou kuchyňskou utěrkou vytřít do sucha.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.