Jak si vybrat závěsy do obývacího pokoje?

1573637910

 

Obývací pokoj je vizitkou našeho bytu – je to místnost, do které vybíráme textilie a dekorace se zvláštní pečlivostí. Závěsy jsou praktickou dekorací - správně vybrané nám poskytnou tolik přirozeného světla, kolik aktuálně potřebujeme. Poradíme vám, jak si závěsy do obývacího pokoje správně vybrat tak, aby zdůrazňovaly styl interiéru a dobře plnily svou funkci.

Mnoho barev, vzorů a textur stínících materiálů vám může způsobit trochu závrať. Závěsy pomohou opticky zvětšit a rozjasnit interiér, mohou být výrazným prvkem nebo neutrálním pozadím pro dekoraci. V závislosti na materiálu, ze kterého byly šity, propouštějí požadované množství světla. Níže naleznete několik užitečných tipů, které vám pomohou vybrat nejlepší závěsy do obývacího pokoje.

 

Závěsy, které opticky mění interiér

Pokud chcete interiér opticky zvětšit a prosvětlit, vybírejte závěsy vždy v jasných barvách, v délce od stropu po podlahu. Vyvarujte se tmavých barev a vzorovaných tkanin. Hladká textura s jemným leskem nebo velkými vzory způsobí, že váš obývák vypadá větší, než ve skutečnosti je. Pokud chcete, aby byl váš obývací pokoj útulnější, zvolte teplé barvy a silnější tkaniny. Silné a silné barvy vybíráme do velkých místnosti. Je to skvělý nápad na zimní a podzimní design - obklopeni výraznými barvami budeme mít v šedivých dnech více energie a lepší náladu.

 

salon_z_szarymi_scianami_skomp

 

Triky se světlem

Při výběru závěsů do obývacího pokoje je třeba brát v úvahu, kterým směrem jsou okna orientována. Závisí na tom intenzita přirozeného světla, které do obývacího pokoje proniká. Západní a severní okna vyžadují závěsy, které poskytnou co nejvíce světla - během dne přes ně nepronikne moc slunce. Naopak pokoje s okny na východ a na jih jsou slunné a světlé. V tomto případě se vyplatí zaměřit se na látky, kterými pronikne méně světla. Právě tady můžete směle pověsit zatemňovací závěsy, které budou interiér před silným světlem a horkem chránit.

Ve všeobecném povědomí lidí je zakořeněno, že zatemňovací závěsy jsou ze silných, těžkých a tmavých tkanin. Chyba lávky - moderní zatemňovací tkaniny jsou dostupné ve všech barvách - dokonce bílé.  

Zapamatujte si, že závěsy používáme k tomu, aby nám v našich domovech poskytly soukromí, chránily nás před zvědavými pohledy sousedů a kolemjdoucích. V oknech s výhledem na ulici nebo jiné budovy se vyplatí pověsit takové závěsy, které nám poskytnou soukromí.

 

Závěsy vybrané dle stylu interiéru

Při výběru závěsů je třeba vzít v úvahu barvy a styl interiéru. Do obývacího pokoje ve skandinávském a minimalistickém stylu budou nejlepší volbou závěsy v neutrálních jasných barvách . Do obývacího pokoje ve stylu GLAMOUR nejvhodnější  závěsy vyrobené z měkkého materiálu se sametovou texturou v ušlechtilých a nasycených barvách. Jemné vzory a lesklé látky se budou hodit do klasických obývacích pokojů. V obýváku ve stylu SCHABY CHIC nejlépe vyniknou závěsy s malými květinovými vzory VINTAGE.

 

Jakou barvu závěsů vybrat? 

Vše záleží na tom, jestli chceme, aby byly neutrálním základem pro ostatní dekorace, nebo zda mají být samy o sobě výrazným aranžmá. V prvním případě zvolíme závěsy v barvě zdí nebo v neutrálních barvách. Pokud se při aranžování okna chcete vyřádit s barvami a vzory, nezapomeňte na to, aby spolu ve výsledku všechny dekorace ladily. Důležité je to nepřehánět – o jeden dekorativní prvek více a interiér bude přeplácaný a kýčovitý.

 

pokoj_dzienny_z_sofa_skomp

 

Trocha technických rad

Už víme, jak si vybrat závěsy co do celkového vzhledu a barevnosti obývacího pokoje - je čas podívat se na technickou stránku. Záclony volíme podle typu garnýží, na kterých mají být pověšeny. Na garnýžové tyče a kolejničky jsou nejvhodnější závěsy na kroužkách. Jsou velmi estetické a především se snáze věší než ty na tradičních žabkách.

Správná délka závěsu je velmi důležitá - neměříme ji od podlahy ke stropu, ale ke garnýži. Závěs bude vypadat skvěle, pokud jeho spodní část bude viset mírně nad podlahou. Před několika sezónami se objevil trend delších závěsů, jejichž spodní část leží na podlaze. V tomto případě musíte zvolit měkké a lehké textilie, které se dají pěkně rozložit na zemi.  

 

ZÁCLONY             ZATEMŇOVACÍ ZÁVĚSY                     ZÁVĚSY DO OKEN

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.