Jak rozjasnit úzkou a tmavou chodbu

Máte v domě či v bytě úzkou a tmavou chodbu? Poradíme vám, jak ji rozjasnit, abyste se v ní cítili opravdu příjemně. Jakým způsobem tedy zařídit úzkou a tmavou chodbu, aby působila mnohem světleji, útulněji i prostorněji?

jak-rozjasnit-uzkou-chodbu

Tipy, jak vyřešit úzkou chodbu

S tmavou a úzkou chodbou se potýkají zvláště majitelé bytů. Úzké vstupní prostory nemají pouze byty, ale také některé domy. Pokud je tmavá a úzká chodba i váš případ a aktuálně řešíte, jak ji opticky zvětšit, rozjasnit a zútulnit, máme pro vás několik tipů, díky kterým vám doma vznikne zcela nový prostor.

Správná výmalba úzké chodby je základ

Jestliže chcete rozjasnit a osvětlit tmavou úzkou chodbu, naprostým základem je správná výmalba jejích stěn. Nejlepší volbou je výběr čistě bílého malířského nátěru. Chcete-li svou chodbu ozvláštnit, jednu dlouhou stěnu místo bílé barvy vymalujte velmi světlým teplým odstínem. Ideálně béžovou nebo světle hnědou barvou. Jestliže bude mít vaše chodba světlou výmalbu, bude působit větší. 

Sáhněte po velkém nástěnném zrcadlu. Chodbu zvětší i rozsvětlí

Zajímá vás, jak vyřešit úzkou chodbu? Na jednu z jejích dlouhých zdí zavěste velké nástěnné zrcadlo. Tento dekorativní doplněk zvětší malý prostor v úzké chodbě a navíc vaši tmavou chodbu výrazně prosvětlí a dodá jí vzdužnost. Právě díky velkému nástěnnému zrcadlu vaše úzká a tmavá chodba již nebude působit stísněným dojmem.

Jak osvětlit tmavou chodbu? Vyberte správná svítidla

Abyste svou úzkou a tmavou chodbu dostatečně osvětlili, velmi záleží také na správném výběru svítidel. Jaké osvětlení na chodbu tedy vybrat? V první řadě se zaměřte na stropní svítidlo. Ideální je bodové osvětlení na strop s více svítidly, která můžete libovolně nasměrovat do stran. Docílíte díky tomu, že všechny kouty vaší chodby budou perfektně nasvícené.

Do tmavé a úzké chodby patří také stojací lampy, pomocí které do tohoto prostoru opět dodáte více světla. Vyberte si stojací lampu, která bude jak praktická, tak dekorativní, díky čemuž vaši chodbu také příjemně oživí.  

Vsaďte na jednobarevný nábytek a mějte stále uklizeno

Jak dále vyřešit úzkou chodbu? Pouze na jedné straně chodby mějte umístěný základní nábytek nejlépe v barvě světlého dřeva. Pořiďte si přitom nábytek v jednotném stylu a odstínu, který nebude působit nijak rušivě.

V úzké chodbě se pokuste mít stále uklizeno. Zapomeňte na rozházené boty, bundy a kabáty. Pokud chodbu zbavíte nepořádku, opticky ji zvětšíte a zútulníte.

Jaký koberec na chodbu: Rozhodněte se pro úzký běhoun

Jestliže vybavujete úzkou chodbu, zaměřte se také na správný výběr koberce. Jaký koberec na chodbu, která je úzká a tmavá, vybrat? Jednoznačně dlouhý běhoun, například v podobě béžového koberce. Zvolit můžete také dlouhý koberec s proužky, který vaší chodbě dodá velmi zajímavý styl. Zvlášť pokud budou na dlouhém koberci proužky horizontální, vaše úzká chodba se opticky rozšíří.

Na co nezapomenout? Na květiny do tmavé chodby

Úzkou a tmavou chodbu zútulníte také zelení pokojových rostlin. I když jsou její prostory značně stísněné, neznamená to, že květiny do tmavé chodby nepatří. Pro jaké se rozhodnout? Kromě živých pokojovek vsaďte na umělé květiny jako živé. Skvělé jsou převislé pokojovky a také umělé květiny v květináči. Na chodbě se budou vyjímat například bambus, břečťan, fíkus, eukalyptus, monstera, sukulenty, palmy nebo kapradiny.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.