Domácí spižírna - jak ji zařídit?

Zařizujete si domácí spižírnu? Poradíme vám, co v ní rozhodně nesmí chybět. Spižírna totiž najde uplatnění nejen v domě, ale i v malém bytě. Co je její největší výhodou? Můžete v ní přehledně a na jednom místě uchovávat sypké potraviny, zavařeniny, konzervované suroviny, kečupy a další suroviny, díky čemuž si výrazně zjednodušíte vaření.

jak-usporadat-domaci-spizirnu

Na vhodném místě domácí spižírny záleží

Pokud zařizujete domácí spižírnu, v prvé řadě si pro ni ve svém bytě či domě najděte vhodné místo. Pro spíž je vhodná menší místnost, do níž nesvítí přímé slunce, která má možnost odvětrávání a v níž se pohybuje konstantní teplota kolem 10 stupňů Celsia.

Vybrali jste vhodné místo pro svou domácí spižírnu? V tom případě danou místnost vystěhujte, ukliďte s využitím vhodných čisticích prostředků a dejte se do jejího zařizování. Co konkrétně vám nesmí v domácí spíži chybět?

Stabilní regály, na které rozložíte všechno ostatní 

Základem domácí spižírny jsou stabilní regály, které rozložte podél stěn spižírny. Regály a police by přitom měly být co nejvyšší, abyste prostor domácí spižírny využili na úplné maximum. 

Regály by měly mít také dostatečné množství polic, abyste do nich mohli uložit všechny potřebné potraviny. Do horních polic regálů ukládejte potraviny určené k dlouhodobějším zásobám. Do střední a spodních polic regálů pak dávejte potraviny, které chcete mít stále po ruce, neboť je používáte k přímé konzumaci nebo k vaření jídel.

co-nesmi-chybet-ve-spizirne

Regály ve spíži perfektně zorganizujte pomocí dózy na potraviny

Sypké potraviny neuchovávejte v domácí spíži jen tak, zaměřte se naopak na správné skladování potravin. Takovou mouku, luštěniny, rýži, cukr, kakao nebo těstoviny přesypte z původních obalů a mějte je v uzavíratelných plastových, skleněných či kovových dózách na potraviny. Také můžete použít sklenice s uzávěrem.

Drobné potraviny jako kypřící prášky, vanilkové cukry či pudinky zase vložte do menších praktických košíčků nebo. Uchováváte v domácí spižírně také víno? V tom případě vám přijde vhod, když do regálu zakomponujete i stojan na víno.

Co dělat, pokud nemáte možnost domácí spižírny? Pořiďte si skladovací skříňku

V případě, že v bytě či domě nemáte možnost domácí spíže, zkuste si alespoň přímo v kuchyňské lince vyčlenit místo, které bude sloužit jako skladovací skříňka neboli potravinová skříň. Tato část kuchyňské linky by se měla nacházet co nejdále od sporáku, varné desky a myčky nádobí, abyste neznehodnotili skladované potraviny.

Co patří do skladovací skříňky? Police této části kuchyňské linky vyložte papírem nebo speciální kuchyňskou plastovou podložkou. Všechny sypké potraviny skladujte v praktických dózách na potraviny nebo uzavíratelných sklenicích. K lepšímu rozčlenění vaší potravinové skříně vám napomohou také praktické boxy nebo plastové krabice. 

Tvoří část vaší skladovací skříňky také šuplíky? V tom případě nezapomeňte na organizéry do šuplíku, pomocí kterých můžete rozšlenit kořenky s kořením nebo sypké potraviny v originálních obalech.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.