Domácí příručka: Jak se starat o hrnce, aby byly stále jako nové

Hrnce patří k základní výbavě každé kuchyně. Vaříme v nich polévky, omáčky, těstoviny nebo třeba pudinky. Také máte své oblíbené kousky? Nesprávným čištěním se však mohou rychle opotřebovat. Poradíme vám, jak efektivně a zároveň šetrně čistit hrnce, aby stále vypadaly jako nové.

jak se starat o hrnce

Čištění hrnců: Vždy záleží na materiálu

Údržba hrnců, které používáte v kuchyni, se liší v závislosti na jejich materiálu. Jinou starostlivost vyžadují hrnce z nerezu, jinou zase hrnce z titanu, hliníku nebo hrnce s teflonovým dnem. Možná, že doma používáte rovněž hrnce z varného skla nebo smaltované hrnce.

Hrnce z těchto materiálů byste měli mýt rozdílným způsobem. Pokud je při vaření připálíte, i při čištění připáleného hrnce postupujte s ohledem na jeho materiál. V opačném případě můžete povrch hrnce nevratně poškodit. Jak se tedy starat o hrnce z jednotlivých materiálů, aby stále zářily novotou?

Nerezové hrnce: Jak je nejlépe čistit, i když se připálí?

K nejoblíbenějšímu kuchyňskému nádobí patří zejména nerezové hrnce, které si kuchaři a kuchařky pochvalují pro jejich odolnost a dlouhou životnost. Jelikož se nerezové nádobí snadno poškrábe, používejte v nich výhradně dřevěné či plastové vařečky a naběračky.

Při čištění nerezových hrnců nepoužívejte ani drátěnku nebo hrubou stranu houbičky. Vždy je umývejte měkkým hadříkem, přípravkem na nádobí a teplou vodou. A co na připálený hrnec z nerezové oceli? Připáleninu na dně hrnce zasypte vyšší vrstvou jedlé sody a zalijte kapkou vody. Nerezový hrnec dejte následně na sporák, kde směs z jedlé sody a vody přiveďte k varu. Připálenina se začne uvolňovat a vy ji snadno odškrábnete dřevěnou vařečkou. Na závěr nerezový hrnec umyjte dočista běžným způsobem.

jak se starat o hlinkove hrnce

Jak čistit smaltované hrnce: Na připáleninu platí ocet a voda

Smaltované hrnce patří k ozdobám každé české domácnosti. Jakým způsobem byste je měli čistit? Po vaření je nechte nejprve vychladnout, poté je umyjte v horké vodě se saponátem, používejte přitom jemnou houbičku.

Co na připálený hrnec ze smaltu? V poměru 1:1 smíchejte ocet a vodu. Hrnec s touto směsí dejte na sporák a nechte vše přejít varem. Připálenina se následně začne odlupovat. Pokud máte ve smaltovaném hrnci silnější připáleninu, přidejte k octu a vodě také jedlou sodu. Připálený hrnec ze smaltu nikdy jen tak nedrhněte drátěnkou nebo kartáčem, mohli byste nenávratně poškodit jeho povrch.

Titanové hrnce: Snadno se čistí díky nepřilnavému povrchu

Máte doma titanové hrnce? Toto nádobí se díky svému nepřilnavému povrchu velmi snadno čistí. Titanové hrnce mají navíc jednu velkou výhodu: Nikdy se vám nepřipálí.

Pokud na titanových hrncích vaříte nemastné pokrmy, toto nádobí stačí po vaření vytřít do sucha papírovým ubrouskem. V případě vaření mastných jídel do prázdného titanového hrnce nalijte studenou vodu. Vlivem teplotního šoku se zbytky jídla odplaví. Následně opět titanový hrnec vytřete do sucha papírovým ubrouskem nebo umyjte saponátem s teplou vodou a poté opět vytřete do sucha.

Jak se starat o hliníkové hrnce

Moderní hliníkové hrnce patří k nádobí s nepřilnavým povrchem. Navíc jsou zcela bezpečné, protože jsou ošetřeny vrstvou laku nebo jsou anodizované. Jak hliníkové hrnce čistit? Pomocí houbičky, saponátu a teplé vody. A co na připálené hrnce z hliníku? V hrnci povařte zhruba 30 minut 4 čajové lžičky soli v 1 litru vody. Na spáleninu v hliníkovém hrnci rovněž platí klasický ocet, který v hrnci necháte odstát zhruba 2 hodiny.

jak cistit smaltovane hrnce

Jak se starat o další materiály hrnců: V hlavní roli teflon, litina a varné sklo

Hrnce s teflonovým dnem se při vaření nepřipalují. Pokud je však dáte prázdné na sporák, může se připálit sám teflon. Abyste toto nádobí nepoškodili, umývejte jej výhradně měkkou houbičkou se saponátem. Zapomeňte na drátěnky a hrubou stranu houbičky. Při vaření v teflonovém hrnci používejte výhradně dřevěné či plastové náčiní.

I na litinové hrnce platí při jejich čištění jemnost. Myjte je pouze horkou vodou, jemnou houbičkou a velmi malým množstvím saponátu. Litinové nádobí nečistěte chemickými čisticími prostředky, drátěnkami ani houbičkami s drsným povrchem. Litinové hrnce nepatří ani do myčky nádobí.

Máte doba hrnce z varného skla? I když jsou připálené, výborně vám je umyje myčka nádobí. Tento typ hrnce však nikdy nečistěte drátěnkou či pískem na nádobí, v opačném případě byste je mohli poškrábat.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.