Dekorace židlí – zbytečný doplněk nebo sofistikovaná elegance

Kdo z nás nerad sedí pohodlně v křesle nebo na pohovce a dopřává si blažené lenivosti? Nebo leží na posteli v měkkém povlečení mezi načechranými polštáři? Polštáře a dekorativní povlaky na polštáře jsou ostatně jedním z nejdůležitějších prvků výzdoby, což  umožňuje zdůraznit elegantní povahu našeho nábytku a dát mu příjemný vzhled a také zvýšit pohodlí při používání. Přizpůsobí se téměř každému uspořádání, dávají a jsou zodpovědní za pohodlí. Avšak každý, kdo předpokládá, že může jednoduše jít do obchodu, koupit polštáře a dát je kamkoli, se však mýlí! 

 

kopozycja-poduszek-na-wiklinowym-krzesle

 

Téma dekorativních polštářů se může zpočátku zdát snadné a příjemné. Obrovská příležitost, kterou nabízejí výrobci, může být opravdu ohromující a ztěžovat nám rozhodování. Nakonec se počítá vizuální efekt, který díky nim můžeme dosáhnout. Má zlepšit a ukázat krásu nábytku a místnosti. Jsou polštáře nezbytným doplňkem? Nejsou. Vše záleží na našich preferencích, ale pokud chcete pohodlné sedadlo, možná stojí za to trochu investovat? Dnes vám pomůžeme s výběrem dokonalých polštářů pro židle se zaměřením na nejdůležitější aspekty tohoto produktu. Na co byste měli dávat pozor, abyste se ujistili, že si vyberete nejlepší sedáky na židle?

 

kolorowe-poduszki-ozdobne-ulozone-pietrowo-na-krzesle

 

Nejprve velikost

Za pohodlí odpovídají dobré rozměry dekorativních polštářů. Než si něco koupíte, ujistěte se, že znáte velikost křesla. Příliš malé polštáře na židli budou určitě nepříjemné a příliš velké budou vypadat nevzhledně.

 

salonowa-aranzacja-z-ozdobnymi-poduszkami

 

Za druhé tvar

Nejoblíbenějším tvarem je stále čtverec. To však neznamená, že je to jediný dostupný tvar. Obdélníkové, kulaté nebo dokonce válcové polštáře získávají stále více fanoušků. Při výběru tvaru polštářů přemýšlejte o tom, jak je použijete. Vyberete si jiný tvar pro sezení a jiný tvar pro podporu krku, zad nebo beder. Ujistěte se, že nenarušujete svým výběrem geometrii místnosti. Pokud existuje zde mnoho silně nastíněných a různých geometrických tvarů, můžete narušit dříve vytvořenou rovnováhu a dát prostoru trochu groteskního vzhledu. 

Poduszka-na-krzeslo-pikowana-dekoracyjna-kwadratowa-poducha-z-uchwytem

Zatřetí materiál a textilie

Existuje celá řada materiálů a tkanin používaných k šití povlaků a dekorativních polštářů. Jaké materiály si můžeme vybrat? Jaké jsou jejich vlastnosti a na co se vyplatí věnovat pozornost? 

Bavlna - Často má příměsi polyesteru nebo jiných elastických vláken. Měkká, prodyšná textilie dobře snáší mechanické praní a sušení. Nevýhodou je, že je snadné jej zmačkat.

Hedvábí - Měkký a hladký na dotek. Není kluzký. Vyniká nad ostatními z důvodu vysoké ceny. Vhodný pro praní a mechanické sušení. Při praní se však přírodní hedvábí bez dalších vláken postupně smršťuje.

Polyester - Umělá tkanina, v jejímž složení najdeme jak přírodní, tak syntetická vlákna. Otužilý, snadno čistitelný materiál, odolný proti pomačkání a relativně levný, ale také neekologický. Je to elektrizující a neprodyšná látka, nepříjemná na dotek.

Poduszka-prostokatna-duza-ozdobna-poducha-pikowana-na-siedzisko-do-pokoju

Len - Tuhý, dává pocit komunikace s přírodou. Po několika promytích bude na dotek měkčí. Ma odolnost proti žmolkování ale snadno se zmačká, takže vyžaduje žehlení.

Satén - Směs hedvábí, polyesteru nebo bavlny. Na vnější straně lesklý, uvnitř matný. Má luxusní vzhled. Bohužel je těžké k umýti a může sklouznout z gauče.

 

sofa-i-fotel-udekorowane-ozdobnymi-poduszkami

 

Začtvrté naplnění polštáře

Hlavním problémem v tomto tématu bude ověření, zda polštář má odnímatelný výplňový materiál. Pro některé bude to zřejmé a pro jiné ne. Každopádně to je důležitá vlastnost, protože takový polštář - jeho náplň a povlak – bude snazší čistit. 

Vybaven těmito tipy, můžete jít na nakupování! Jednom pamatujte, aby ne přehánět z množství polštářů!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.