Dekorace na velikonoční stůl - tipy

Dekorace-na-velikonocni-stul-tipy-4

Chcete vyzdobit velikonočně svůj domov? Nezapomeňte ani na dekorace na velikonoční stůl. Přemýšlíte pro jaké se letos rozhodnout? Máme pro vás několik tipů, které svátečně zkrášlí váš jídelní stůl v kuchyni nebo jídelně.

Proč si dát záležet na výzdobě velikonočního stolu

Velikonoce jsou pro mnohé z nás časem setkání s nejbližší rodinou a přáteli. A kde jinde by mělo k tomuto svátečnímu setkání dojít, než u velikonočně vyzdobeného stolu, kde si s vašimi nejbližšími společně jen tak posedíte nebo si dáte dobrý oběd?

Velikonočně vyzdobený stůl se stane také středobodem vašeho svátečního domova. Jaké dekorace tedy na velikonoční stůl zvolit, aby byl na něj radost pohledět? Máte opravdu spoustu možností, díky kterým bude vaše velikonoční tabule působit svátečním dojmem.

Bez velikonočního ubrusu to nejde

Dekorace-na-velikonocni-stul-tipy-3

Jaký by to byl velikonočně vyzdobený stůl bez velikonočního ubrusu? Rozhodnout se můžete pro velikonoční ubrus kulatý, čtvercový nebo obdélníkový s velikonočním potiskem kočiček-vrby jívy, zajíčků, vajíček, květin, listů či kuřátek. Velikonočnímu ubrusu sluší také jednotné barvy. Zvolte nejlépe pastelové tóny, ale také odstíny žluté, zelené, růžové nebo žluté. Zabodujete i tradičním ubrusem v bílé barvě. Pokud budete chtít, velikonoční ubrus můžete nahradit i středovým velikonočním běhounem. 

Velikonoční stolování - jaké další dekorace nesmí chybět?

Aby bylo vaše velikonoční stolování skutečně dokonalé, vybavte se dalšími dekoracemi na velikonoční stůl. O které se jedná? O látkové či papírové ubrousky ve velikonočních barvách nebo s velikonočním potiskem. Těmto ubrouskům budou mimo jiné slušet ozdobné kroužky na ubrousky ve stříbrné či zlaté barvě. Originální dekorací na velikonoční stůl je také kroužek na ubrousky v designu velikonočního zajíčka. Velikonoční ubrousky můžete svázat i jutovým ubrouskem nebo pastelovu stuhou a do každého zastrčit snítku čerstvého jarního květu.

Svůj velikonoční stůl si dále můžete vyzdobit velikonočním prostíráním, které bude svými barvami či potiskem dokonale ladit k velikonočnímu ubrusu, velikonočnímu běhounu i k velikonočním ubrouskům.

Tipy, jak mezi sebou kombinovat textilie na velikonoční stůl

Vyberte si co nejkvalitnější textilie, které navzájem slaďte. Velikonoční ubrus (velikonoční běhoun), velikonoční ubrousky a velikonoční prostírání by měly dohromady zahrnovat přibližně dva až tři barevné odstíny. Také by se měly shodovat zvolenými velikonočními motivy. V opačném případě by mohla vaše velikonoční tabule působit přeplácaným dojmem.

Velmi opatrně si počínejte s používáním vzorovaných textilií. Příjemným dojmem působí například tyto kombinace:

 

  • jednobarevný ubrus + jednobarevné ubrousky + prostírání s velikonočním motivem
  • ubrus s velikonočním motivem + jednobarevné ubrousky + jednobarevné prostírání
  • středový běhoun s velikonočním motivem + ubrousky s velikonočním motivem + jednobarevné prostírání

 

Nejkrásnější dekorace na velikonoční stůl

Dekorace-na-velikonocni-stul-tipy-2

Aby vaše velikonočně prostřená tabule působila skutečně dokonale, zaměřte se do nejmenších detailů také na drobné dekorace. Do váz nebo malých váziček nařezejte čerstvé jarní květy. Krásně vypadají například narcisy nebo tulipány. Do vázy zkuste vložit také větvičky břízy, vrby nebo třešně a navěsit na ně pomalovaná vajíčka.

Jak dále vyzdobit velikonoční tabuli? Dekorativními květináči, do kterých vysaďte hyacinty, sedmikrásky nebo primulky. Květináče s živými květinami zkuste přizdobit mechem, větvičkami, peříčky a vyfouknutými vejci a na tuto dekoraci na velikonoční stůl bude radost pohledět.

Krásné dekorace na velikonoční stůl představují rovněž velikonoční keramické figurky ptáčků, kuřátek nebo třeba zajíčků. Na velikonoční tabuli by dále neměly chybět svícny a svíčky, díky kterým budete mocit okamžitě navodit sváteční atmosféru.

Velikonoční jídelní sady: To pravé pro velikonoční stolování

Jak dále vyzdobit velikonoční stůl? Kromě klasických dekorací se můžete rozhodnout pro velikonoční jídelní sady, které obsahují talíře, misky i hrnky. Tyto jídelní sady hýří barvami a vzory a doslova rozzáří vaši velikonoční tabuli. 

Velikonoční jídelní sady využijete zvláště při svátečním stolování na Bílou sobotu, Boží hod Velikonoční a Velikonoční pondělí, ze kterých bude oběd chutnat doslova fantasticky. A co v tyto dny podávat k obědu? Například poctivý masový vývar, velikoční pečeni s velikonoční nádivkou, zelím a knedlíkem nebo velikonoční pečeni s vařenými ranými brambory.

Velikonoční jídelní sadu, kterou jste si vybrali, zkuste sladit také se svátečními jídelními příbory. Ke svátečnímu obědu o Velikonocích přímo vybízejí například jídelní příbory ve zlaté či bronzové barvě, se stylovou texturou v nerezu nebo v černém odstínu.

Jaké dekorace na velikonoční stůl ještě nesmí chybět?

Vybavte svou velikonoční tabuli také vkusnými doplňky, na kterých budete servírovat občerstvení. Právě proto by vám neměly ještě chybět elegantní etažéry na servírování chlebíčků, jednohubek nebo velikonočního cukroví. Velikonoční tabuli můžete vybavit i miskami a mísami, podnosy a v neposlední řadě dekorativními tácy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.