Dekorace jídelního stolu - 7 stylových nápadů

Dekorace jídelního stolu patří k základům každého jídla, které sdílíte se svou rodinou nebo přáteli. Nadekorovat si jídelní stůl však nemusíte pouze v případě slavnostní příležitosti. Vyzkoušejte následujících 7 stylových nápadů na dekorace, které mohou být součástí jídelního stolu každý den.

jak-vyzdobit-jidelni-stul

Ubrus na stůl

Krásný ubrus je vizitkou každého jídelního stolu. Svůj jídelní stůl přitom oživte takovým ubrusem, který je vhodný pro každou příležitost. Vyberte si ideálně ubrus na stůl v neutrálních barvách. Velmi oblíbené jsou rovněž jídelní ubrusy s geometrickými motivy nebo s květinovým potiskem. Máme pro vás obdélníkové ubrusy i kulaté ubrusy na stůl. Které z nich se vám budou konkrétně hodit?

Středový běhoun na stůl

Netoužíte po tom, aby byl jídelní stůl zcela zakrytý ubrusem? V tom případě se můžete rozhodnout pro jinou dekoraci, kterou je středový běhoun na stůl. Tato textilie váš jídelní stůl perfektně oživí a dodá mu šmrnc. Nutno podotknout, že středový běhoun se hodí spíše pro jídelní stoly obdélníkového tvaru.

Prostírání na stůl

Hledáte-li dekorace jídelního stolu, vsaďte i na prostírání na stůl. Tato dekorace působí nejen esteticky, chrání také jídelní stůl před zašpiněním, drobky a skvrnami od jídla. Svůj jídelní stůl si můžete oživit prostíráním v obdélníkovém, kulatém či oválném tvaru, a to v různé barvě či potisku. Vybrat si můžete rovněž materiál prostírání na stůl. K těm nejoblíbenějším patří korkové, PVC, ratanové, bambusové a textilní prostírání, ale také prostírání na stůl z vodního hyacintu.

Ubrousky a stojany na ubrousky

Vybrali jste ubrus na stůl či středový běhoun na stůl a doladili je prostíráním? V dalším kroku svůj jídelní stůl nadekorujte papírovými ubrousky, které umístěte do designového stojanu na ubrousky. Volit můžete z široké škály vzorů a barev ubrousků, které jsou vhodné pro každodenní příležitost. Získáte díky tomu praktickou i estetickou dekoraci, která se stane ozdobou vašeho jídelního stolu.

napady-jak-nadekorovat-jidelni-stul

Podtácky pod skleničky

Praktickou i estetickou funkci mají na jídelní stole rovněž podtácky pod skleničky, které zajistí, že nevzhledná kolečka od nápojů budou navždy minulostí. Vyberte si nejlépe tyto podložky v sadě, a to v kulatém či obdélníkovém provedení. 

Jaké podtácky pod skleničky patří k těm nejoblíbenějším? Jednoznačně korkové, bambusové, dřevěné či pletené. Stylově vypadají rovněž podložky pod sklenice vyrobené z odolné břidlice.

Návleky a podsedáky na židle

Nedílnou součástí jídelního stolu jsou také jídelní židle, které zkuste doplnit barevnými podsedáky na židli nebo potahy na židli. Co je podstatné? Podsedáky či potahy na židli by měly stylově a barevně ladit s ubrusem nebo také běhounem, které máte na jídelním stole. Výsledek bude více než dokonalý.

Co udělat pro to, aby váš jídelní stůl vypadal každý den dokonale? Oživte jej květinovou dekorací. A to například živou či umělou pokojovou rostlinou v květináči. Na jídelním stole se bude v tomto případě vyjímat zvláště vznešená orchidej

Svůj jídelní stůl můžete rovněž něžně nadekorovat stylovou vázou, do které vložíte čerstvé nařezané květiny. Do vázy můžete dát také snítky umělých květin, které nikdy nezvadnou a které budou stále dělat parádu jídelnímu stolu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.