Čtete rádi? Doma vám nesmí chybět police na knihy

Nevíte kam s knížkami, které jste si nově nakoupili nebo od někoho dostali? Pořiďte si police na knihy, do kterých svou oblíbenou četbu vkusně naskládáte. A v kterých místnostech vašeho domova se budou tyto police vyjímat především? V obývacím pokoji, ložnici či dětském pokojíčku. Své uplatnění najdou i v pracovně.

wooden-shelf-with-photo-frames-books-and-plant-PC7STDH-min

 

Police na knihy musí mít dostatečnou nosnost

Jestli jste se rozhodli, že si pořídíte police na knihy, abyste měli kam uschovat svou oblíbenou četbu, snažte se při výběru postupovat hned podle několika kritérií. Tím nejdůležitějším je nosnost dané police. Měla by tedy bez problémů udržet všechny knihy, které na ni naskládáte. 

Kromě dostatečné nosnosti je velmi důležitá také pevná konstrukce police na knihy, která zajistí její bezpečné užívání. Velmi  závisí i na tom, aby byla police na knihy důkladně upevněna ke zdi, a to pomocí vhodných hmoždinek, šroubků nebo skob.

Na barvě a materiálu police na knihy záleží až v druhé řadě

Poté, co budete znát nosnost police na knihy, na tento bytový doplněk začněte pohlížet i z estetické stránky. Vyberte si takovou barvu, materiál a design, který skvěle zapadne do vašeho interiéru. I na police na knihy totiž může být pěkný pohled a mohou působit zároveň jednoduchým i moderním dojmem.

large-minimalist-living-room-UB5T3QA-min

 

Nejoblíbenější police na knihy

Které police na knihy patří v současnosti k těm nejoblíbenějším? Zapomeňte na klasiku, policím na knihy nyní vévodí moderní kostky. Na vaší stěně se budou vyjímat čtvercové police různých velikostí, na které můžete kromě knih umístit také vkusné dekorace.

Moderní police na knihy může mít také další netypický tvar. Ve vašem obývacím pokoji nebo ve vaší ložnici se budou vyjímat například obdélníkové police různých velikostí, a to jak ze dřeva, kovu nebo z kombinace těchto materiálů. Stylově vypadá rovněž dekorativní police na knihy, která obsahuje hned několik regálů.

Tip: Police na knihy ve tvaru čtverce nebo obdélníku nemusí mít pouze ostré rohy. Velmi trendy je také police v rozličných barvách, která má zaoblené rohy.

Kde umístit polici na knihy

Police na knihy vám pomůže k tomu, abyste měli své nejoblíbenější knížky stále po ruce. Vybrané knižní tituly tak můžete na závěsnou polici umístit například v obývacím pokoji. Díky kombinace police a knih přitom vytvoříte vkusný dekorativní prvek.

Svou oblíbenou četbu můžete na polici na knihy umístit také ve své ložnici. Polici na knihy zkuste pořídit také v růžové nebo světle modré barvě a dát ji do dětského pokoje i svým ratolestem. Je přece důležité, abyste své děti učili lásce ke knihám už od jejich raného věku.

Police na knihy patří i do pracovny

Máte pracovnu nebo kancelář? Není od věci, když si do ní pořídíte právě polici na knihy. Budete tak mít stále po ruce všechnu důležitou literaturu, kterou potřebujete k výkonu své profese.

 

female-student-at-library-bookshelf-reading-book-PRN3AZU-min

 

Jak si uspořádat knihy na polici

Než na polici nebo do knihovny položíte knihy, zkuste je uspořádat podle určitého principu. Bude na ně hned příjemnější pohled. Pro inspiraci vám přinášíme několik tipů, jakým způsobem můžete postupovat

1. Knihy na polici řaďte podle barev

Jestli chcete, aby police na knihy spolu s vaší oblíbenou četbou vkusně vypadala, zkuste knihy uspořádat podle barev. Vytvoříte tak nádhernou dekoraci v barvách duhy

2. Knihy seřaďte abecedně

Můžete klidně zvolit klasiku, která se stále využívá v knihovnách, a knihy na polici seřadit podle abecedy. A to buď podle počátečních písmen názvu knihy nebo podle jména autora.

3. Knihy poskládejte podle žánrů

Jestliže doma máte literaturu faktu, beletrii, poezii, sci-fi, military i dětskou literaturu, zkuste knihy na polici vyskládat právě podle žánrů. V tomto systému se zcela jistě vyzná celá vaše rodina.

Tip: Aby vaše knihy v polici stály a nepadaly, použijte zarážku na knihy. Díky této praktické vychytávce bude vaše oblíbená četba stát v polici stále ve vzpřímené poloze.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.