Styl bydlení hygge: Co to je a jak na to?

Co s dlouhými podzimními a zimními večery, když se venku brzy stmívá a panuje nevlídné počasí? Zachumlejte se doma v obýváku pod peřinu, dejte si horké kakao a přečtěte si pěknou knížku. Tak jako Dánové, kteří dlouhou zimu lehce přečkávají díky svému hygge. To se promítá nejen do jejich konceptu života, ale i způsobu bydlení. Co to vlastně hygge bydlení je a jak si jej můžete vytvořit i u sebe doma?

Styl hygge: Co si pod ním představit?

styl bydleni hygge

Hygge jako způsob života i styl bydlení je dánský fenomén, který je oblíbený po celém světě. V zásadě staví na tom, že bychom se měli naučit mít radost ze zcela obyčejných věcí a také okamžiků našeho života.

Hygge můžeme do češtiny přeložit jako pohodu, útulnost či příjemnou atmosféru domova. Styl bydlení hygge v sobě přitom spojuje hřejivou atmosféru domova a zároveň, štěstí, radost a pohodu. Šťastný styl života hygge si představte třeba tak, že s partnerem večer popíjíte v útulně zařízeném obývacím pokoji víno, povídáte si, jste zachumlaní do dek, opíráte se o hřejivé polštáře a přitom sledujete praskající oheň v krbu.

Zařiďte si domov ve stylu hygge

styl hygge domov

Podzim a zima s sebou přináší nevlídné měsíce plné sychravého i mrazivého počasí. Hledáte místo, kde byste toto období mohli příjemně přečkat? Vytvořte si přesně takové u sebe doma. Pokud toužíte po útulném domově, kde vyniká klid a pohoda a ve kterém si budete s nadšením lebedit celou zimu, vykouzlete si jej právě ve stylu hygge.

S příchodem podzimu a zimy nastalo dlouhé chladné období, během kterého snad každý z nás tráví většinu svého času doma. Abyste se ve svém obývacím pokoji či ložnici cítili nadmíru dobře, vybavte si je hygge doplňky a dekoracemi. Útulný a hřejivý domov, ze kterého bude dýchat pohoda a klid, si vytvoříte zejména díky následujícím doplňkům.

Pořiďte si kvalitní hřejivou deku

V případě, že se chcete držet filozofie hygge, v prvé řadě by vám doma neměla chybět kvalitní hřejivá deka. Pořiďte si kousek větších rozměrů, pod který se po večerech budete moci zachumlat i se svým partnerem a přitom sledovat film nebo plápolající oheň v krbu. V rámci hygge bydlení jsou velmi oblíbené pletené deky nebo husté, teplé a načechrané deky imitující ovčí rouno.

Vsaďte na huňaté a načechrané polštáře

stasny styl zivota hygge

Pletené, háčkované, chlupaté či huňaté polštáře, ze kterých hřejivost přímo sálá. Také tento typ bytových doplňků nezastupitelně patří ke stylu bydlení hygge. Čím je polštář načechranější a přímo vybízí k odpočinku, tím lépe. 

Těmito polštáři různých teplých barev a textur si vyskládejte sedačku, křeslo, místo před krbem nebo posezení na širokém parapetu. A nezapomeňte na hřejivou deku. Vznikne vám tak útulném místečko, ve kterém vám bude vždy dobře. Tomuto příjemného posezení v hygge stylu Dánové říkají hyggekrog.

Vybavte svůj domov svíčkami a lucernami

hygge dekorace

V rámci stylu bydlení hygge nemusíte mít doma pouze krb nebo kamna. Stejně jako praskání dřeva působí uklidňujícím dojmem pohled na plápolající světlo svíček, lamp a lucerniček. 

Abyste si vychutnali opravdovou pohodu, zařiďte svůj domov různými druhy světel. A nezapomeňte ani na vonné svíčky, jejichž podmanivé aroma vám během podzimního či zimního večera zaručeně zlepší náladu.

Nejde to ani bez koberečků a huňatých kožešin

Vaše bydlení ve stylu hygge dokáže zútulnit také kožešina nebo kobereček z přírodního teplého materiálu. Co se týče kožešin, zvolit můžete jak pravou, tak umělou. Použijte ji jako přehoz přes křeslo či sedačku nebo jako kobereček na zem.

Styl hygge přeje dřevu a dalším přírodním materiálům

Jak dále bydlet hygge? Tento styl bydlení je proslulý svou jednoduchostí. Velmi oblíbený je zejména čistě dřevěný nábytek či doplňky nebo rovněž dekorativní doplňky pletené z mořské trávy. Co říkáte například na kávový stolek s kulatou dřevěnou deskou, dřevěné fotorámečky, dekorativní koš z mořské trávy nebo dekorativní kulaté zrcadlo v dřevěném rámu? Všechno toto vybavení bude zaručeně slušet vašemu domovu v hygge stylu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.