7 tipů, jak zútulnit interiér

Chtěli byste zútulnit svůj domov? Jde to rychle, snadno, efektivně a bez výměny stávajícího nábytku. Aby pro vás bylo zútulnění interiéru hračka, zkuste se řídit 7 následujícími tipy.

jak-zutulnit-interier

Rozhodněte se pro správné barvy

Než se pustíte do zútulňování svého domova, promyslete si jednu zásadní věc. A to, do jakých barev budete jednotlivé místnosti bytu či domu, v němž žijete, ladit. Barvy totiž nejen ovlivňují naši náladu, mají i podstatný vliv na výsledný vzhled interiéru.

V případě, že nechcete experimentovat, ponechte stěny interiéru bílé. S ohledem na barvu stávajícího nábytku pak dolaďte barevně zbytek svého domova prostřednictvím bytového textilu, pokojových květin, drobného nábytku, osvětlení a dekorací.

Svůj domov zútulněte bytovým textilem

Každý interiér se může proměnit v útulný domov. V prvé řadě jej zabydlete textilem. Na pohovku a křesla v obývacím pokoji si pořiďte dekorativní polštáře, přehozy a deky. Nejen že váš domov zútulní, bytový textil bude působit příjemně také z estetického hlediska. 

Jaký textil do bytu je dále vhodný? Pokoje dolaďte kusovými koberci a závěsy. Kusové koberce budou slušet rovněž chodbám. Ani v ložnici a dětských pokojích nezapomeňte na dekorativní polštáře, přehozy a deky. Jídelnu a kuchyni zase oživte podsedáky, ubrusy a prostíráním.

Jaké pravidlo v případě zútulnění interiéru bytovým textilem platí? Snažte se o to, aby byl v každém z pokojů vašeho domova bytový textil v jedné barvě a aby k sobě stylově ladil.

jak-ozivit-interier

Bez květin to nejde

Osvěžujícím prvkem každého domova jsou květiny. Ať už jde o řezané květiny ve váze, nebo o pokojové rostliny. Které pokojové rostliny a květiny jsou v současnosti ty nejoblíbenější? Královnou pokojových rostlin, která se bude vyjímat zvláště v obývacím pokoji či jídelně, je v každém případě orchidej.

Pokud chcete zútulnit moderní interiér, pořiďte si do něj také další oblíbenou pokojovku, kterou je monstera. K zútulnění domova se skvěle hodí palmám podobná juka. Pokojovou rostlinou, která zkrášlí váš domov i pracovnu, je fíkus, pěstovat můžete doma také kaláteu, pileu nebo zamiokulkas. Stálicí v oblíbenosti jsou kaktusy, zelenec nebo tchýnin jazyk.

Vsaďte na umělé květiny, které vypadají jako živé

Máte doma malé děti nebo domácí mazlíčky? Často se stává, že mohou pozřít část živé pokojové rostliny, a to může být v některých případech problém. Spousta pokojových rostlin, k nimž patří například monstera nebo tchýnin jazyk, totiž bývá jedovatá.

V rámci zútulnění interiéru však na pokojové rostliny nezanevřete. Nahraďte je umělými květinami, které vypadají jako živé a jsou tedy k nerozeznání od originálu. Umělé květiny jako živé se hodí nejen do obývacího pokoje, jídelny či ložnice, skvěle zapadnou i do koupelny.

tipy-na-zutulneni-interieru

Oživte interiér drobným nábytkem včetně stojanů na květiny

Chcete, aby váš domov prokoukl? Stávajícího nábytku se rozhodně nezbavujte. Snažte se jej však vkusně zkombinovat s novým drobným nábytkem. Pořiďte si například nové vkusné police a poličky, stojany na květiny, taburety, stoličky a podnožky nebo odkládací stolky na kávu s úložným prostorem. Díky využití drobného nábytku máte skutečně spoustu možností, jak dokonale zútulnit svůj domov.

Lampy, lucerny a světelné řetězy, kam se podíváte

Čím dále zútulnit interiér? Jednoznačně designovým osvětlením. Útulnou atmosféru vašemu domovu dodají lampy, lucerny, světelné řetězy, ale i svíčky a svícny. Umístěte je nejen do obývacího pokoje. Skvěle se hodí také do jídelny, kuchyně, ložnice, vstupní haly nebo na chodbu.

Nezapomeňte ani na vkusné bytové dekorace

Pokud si chcete zútulnit svůj domov, vsaďte také na bytové dekorace, s jejichž množstvím to však rozhodně nepřehánějte. Bytová dekorace by měla být jakousi třešničkou na dortu ve vašem útulném domovu. Jako dekoraci můžete využít například stylové vázy, dekorativní nástěnná zrcadla, fotorámečky či vkusné dekorativní figurky. Ve vašem interiéru vyniknou také dekorativní nástěnné lepící dekorace nebo dekorativní hodiny na zeď. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.