6 jednoduchých tipů, jak být více EKO

Zero waste(což doslova znamená „nulový odpad”) je filozofie, která si získává stále větší popularitu v České republice i ve světě. Člověk by měl produkovat nejméně odpadu, aby neznečišťoval životní prostředí. Vypadá to neskutečně? Níže uvedené položky vám jistě pomohou. Pamatujte, že péče o planetu je starostí o budoucí generace.

1568885273


1. Koupelnové doplňky a opakovně použitelné hygenické potřeby


Jedním z pěti nápadů filozofie nulového odpadu je nahradit jednorázové položky opakovně použitelnými předměty. Někdy to nevědomě děláme- například kupujeme kovovou nebo skleněnou podložku pod mýdlo nebo háčky na ručníky. Tyto malé věci nutí nás používat položky, které v první řadě mají tendenci být mnohem efektivnější (můžeme tedy porovnat tekuté a tuhé mýdlo – je rozdíl, že?) A za druhé-nejdou přímo do koše. V koupelně jsou však věci, které si lze jen těžko představit jako jednorázové. Mluvíme o předmětech osobní hygieny, jako jsou bavlněné kosmetické polštářky nebo tyčinky – naše koupelnové koše jsou naplňeny hlavně nimi. Je to skvělý a velmi jednoduchý způsob – opakovaně použitelné nebo 100% biologicky rozložitelné produkty. A tak kosmetické polštáře, které částo vypadají jako ručníky, místo do pračky se špinavým oblečením, jsou v koši. Na rozdil od vzhledu jsou tyčinky z organické bavlny velmi snadno dostupné.


2. Konec jednorázových plastových lahví? Čas na filtrační lahve!


Ekologové alarmují, že za několik destiletí bude v mořích více odpadků než ryb, a na plažích už nahradíme písek mikroplasty. Naštěsí k tomu nemůžeme přispět jednoduchých způsobem. Vše, co musíte udělat, je nahradit plastovou lahev. Nejen, že jsme ekologičtějsí a chráníme planetu, ale také můžeme naplňovat lahev vodou kdekoli a kdykoli chceme. Stále více studentů používá takové láhve.

Alternativa plastových láhví
Opakovaně použitelné plastové láhve jsou velmi populární. Trh ukazuje další možnosti dostupné v různých cenách. V kuchyni můžeme mít filtrační džbán, který funguje ve stejném principu jako láhev. Často se ukáže, že voda s kohoutku je zdravější, než si myslíte. Takže pro ty, kteří již vědí o vlastnostech kohoutkové vody a nebojí se jí pít, se zda být dobrou volbou filtrační láhev na vodu. Je to velmi ekologický nápad.

plastikowa_butelka_na_ziemi_skomp


3. Káva a čaj? V termoláhvi nebo v termohrnku!


A zatímco termoláhve jsou nám známy již dlouhou dobu, termokrnky začaly chytat za srdce zaneprázdněných lidí teprvé nedávno. Návrhují různé designy – turistický hrnek s motivačním nápisem nebo obrázek vašeho oblíbeného hrdiny? Nic jednoduššího. Termohrnky, na druhé straně, jsou ideálním řešením pro dlouhé cesty. Jak vidíte, být ekologický a zero waste není zcela nový nápad.


4. Nakupování v plastových taškách klesá – nyní je čas na látkové tašky


Plátěné tašky, které lze nasadit na rameno, jsou skvělým nápadem. Jsou mnohem pohodlnějši k přepravě než plastové tašky, které drží v ruce. Jsou také prostě hezčí než plastové tašky. Je snadné se dostat do obrovského výběru barev a vzorů. Mohou být použity nejen jako náhrada za plastový obal, ale můžete snadno vložit například knihy.
Začátečníci v tématu Zero waste se mohou obávat nákupu ovoce a zeleniny, protože jak zabalit tolik brambor? S pomocí opakovaně použitelných tašek, často vyrobených ze síťoviny nebo upcycling materiálů.

Trwae_pojemniki_w_kuchni_zero_waste_skomp


5. Eko-brčko


Zero waste se od několika let zintenzivnilo, když na internetu se ukazala fotografie želvy s plastovou slámkou. A ačkoli se používají hlavně v restauracích a ne doma, stojí za zvážení, zda by stálo za to koupit sadu papírové nebo jedné kovové slámky. Abychom se o tom přesvědčili, stačí si uvědomit, že plastová slámka je použivána pouze několika minut a rozpadá se však déle, než si dokážeme představit. Kovovou slámku však lze hodit do tašky a použít při návštěvě restaurací. Neváží to moc a šetří životní prostředí.

6. Lunchobox, jídlo do práce


Sendviče, které jsou zabalené v hliníkové fólii...to už je minulost. Alternativou jsou krabičky na oběd, ve kterých si můžete vzít téměř všechno – od salátu až po...polévku. Lunchboxy jsou k dispozici v různých velikostech, každý je schopen najít něco, co odpovídá jeho individuálním potřebám.

Zero waste nemusí být obtížný! Uvedené příslušenství vám pomůže dosáhnout cíle. Je jich mnoho, a dokonce i malý pokus o péči o Zemi je důležitý.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.