4 rostliny, které vám pomohou lépe spát

Rostliny vám mohou pomoci se vyspat. Pokud chcete vědět, jaké květiny a rostliny stojí za to mít ve vaší ložnici, přečtěte si tento článek.

 

Příznivé účinky rostlin potvrdila NASA! Jsou také stanovena pravidla pro využití těchto úžasných vlastností. Vzduch bez toxinů, chemikálií a dalších nebezpečných znečišťujících látek podporuje blažený odpočinek. Dostatek čistého kyslíku je zvláště důležitý během spánku! Blaženého spánku napomáhají také éterické oleje vylučované květinami některých rostlin. Které rostliny vám pomohou usnout a vyčistit vzduch v bytě? Je dobré si přečíst následující tipy.

 

bedroom-with-plants-pqny2x6-min-min

 

 

Tajemství úžasných vlastností rostlin

 

Některé rostliny podporují likvidaci amoniaku, benzenu, xylenů, formaldehydu a trichlorethylenu. Tyto látky mohou způsobit bolest hlavy a potíže s usínáním. To je jen jeden z negativních aspektů jejich fungování. Účinky vdechování jedovatých látek mohou skončit opravdu fatálně. Jak se chránit a klidně spát každý den? Jedna taková prospěšná rostlina by měla připadnout na 10 metrů čtverečních. Rovněž stojí za to nechat proudit vzduch přímo ke kořenům rostlin. Kořenový systém rostlin, půdní mikroorganismy v nich žijící a chlorofyl jsou základní aspekty, které jsou odpovědné za čištění vzduchu. Keramické květináče budou proto skvělým doplňkem pro fungování rostlin. Struktura keramických nádob je porézní a díky tomu „dýchá“ a vzduch se dostává ke kořenům. Kromě toho je přebytečná voda přirozeně odváděna použitím děr. Navíc jsou keramické květináče vyrobeny ze 100% ekologického materiálu. Čím zdravější a lépe rostoucí rostlina, tím lepší je jako čistička vzduchu. Rostliny jsou mnohaletou, bezproblémovou čističkou, která se nemusí ovládat, čistit nebo vyměňovat. Nejedná se jen o očištění. Je vhodné pořídit si do ložnice rostliny, jejichž vůně vám pomůže bezstarostně odpočívat. Následující seznam je shrnutím čtyř vybraných rostlin, které vám pomohou zdravě spát!

 

bedroom-with-bed-and-plant-PXFQ5UH-min

 

Lopatkovec (Spathiphyllum)

 

Lopatkovec je, kromě vícekvěté chryzantémy, jednou z nejúčinnějších rostlin na čištění vzduchu. Vícekvětá chryzantéma se pěstuje hlavně v zahradách, takže z hlediska interiéru je vhodné se zaměřit lopatkovec. Tato nenápadná rostlina likviduje ve vzduchu poletující formaldehyd, benzen, xylen, trichlorethylen a oxid uhelnatý. Navíc tato rostlina zvlhčuje vzduch, což má také významný dopad na snadné usínání. Spathiphyllum kvete v létě a na podzim a jeho bílé květy vypadají nádherně. Jak pěstovat tuto užitečnou rostlinu? Není důvod obávat se odolnosti rostlinky vůči škůdcům. V tomto ohledu je mimořádně odolná. Rostlině se skvěle daří v polostínu. Půda musí být kyprá, doplněná kompostem a pískem. Z důvodu propustnosti se doporučuje keramický květináč. Lopatkovec nemůže být pěstován v příliš vlhkém substrátu.

spathiphyllum-in-the-greenhouse-on-the-blurred-PNTZM82-min

 

Dracena (Dračinec)

 

Tato exotická rostlina vypadá skvěle a navíc čistí vzduch od benzenu, formaldehydu, trichlorethylenu a xylenu. Jaké podmínky by Draceně poskytnout? Užitečné budou keramické květináče s otvory a dobře osvětlené místo v místnosti, například okenní parapet. Na druhou stranu se není prospěšný ani nadbytek slunečního světla, doporučuje se proto umístit Dracenu na okenní parapet z východní nebo západní strany. Rostlina musí být také pravidelně zalévána. Přebytečná voda průběžně odtéká díky otvorům v květináčích. Je také třeba si uvědomit, že dracena v zimním období potřebuje trochu odpočinku. Během této doby by měla být půda mírně suchá a zalévat by se mělo méně. Je dobré si pamatovat, že  dracena se nemá pěstovat v blízkosti, pro která může být po požití toxická.

 

dracaena-PN36M3D-min

 

 

Břečťan popínavý

 

Břečťan popínavý je rostlina se silnými vlastnostmi. Bohatství účinných látek obsažených v břečťanu ocenil farmaceutický a kosmetický průmysl a v poslední době také vědci z NASA. Je všeobecně známo, že si populární břečťan popínavý poradí s benzenem, xylenem, formaldehydem a trichlorethylenem. To však není všechno! Břečťan podporuje léčbu respiračních onemocnění, jako je bronchitida a astma. Navíc látky obsažené v břečťanu omezují rozvoj bakterií a virů. Proto se extrakty obsažené v břečťanu používají pro výrobu sirupů a pastilek. Seznam pozitivních vlastností břečťanu je velmi dlouhý. Buďte však opatrní, protože břečťan může být toxický. Po kontaktu s pokožkou se mohou objevit negativní účinky. Především byste se měli vyvarovat konzumace plodů břečťanu, tedy bobulím. Jak pěstovat břečťan doma? Tato rostlina má rád polostín a vlhkost. Čím tmavší jsou listy břečťanu, tím méně potřebuje slunečních paprsků.

 

pothos-plant-A86MDHX-min

 

Levandule

 

V tomto případě nejde o čištění vzduchu, ale o éterické oleje. Především jde o relaxační účinky a účinky napomáhající usínání. Jak levandule funguje? Zpomaluje srdeční frekvenci a připravuje tělo na spánek. Kromě toho pomáhá snižovat úzkost a uklidňuje. Levandulový éterický olej má také pozitivní vliv na spánkovou REM fáze. Výsledky testů prokazují velký význam této fáze spánku. Bylo vypozorováno, že savci bez REM fáze spánku umírají během několika týdnů. Vůně fialových květů také zvyšuje hodnotu hormonu štěstí. Jednoznačně stojí za to doplnit sbírku bylin na čištění vzduchu touto úžasnou rostlinou. Větvičky by měly být pravidelně zastřihávány, tudíž je levanduli možno usušit dříve, než květiny uvadnou. Je dobré dát sušené byliny do plátěného sáčku a vložit pod polštář. Místnosti vonící levandulí přispívají k dobré náladě v noci i během dne. Levandule kvete v letním období. Měla by se pěstovat na okenním parapetu na slunném místě. Podklad musí být dobře nakypřený a relativně suchý. Pokud je ložnice v přízemí, můžete si levanduli zasadit pod. Vůně je tak intenzivní, že se snadno rozšíří do místnosti!

 

lavender-sunrise-PNFMBNM-min

 

Kromě levandule si můžete dopřát aromaterapii díky pěstování jasmínu. Intenzivní, krásná vůně jasmínových květů uklidňuje a uvede vás do stavu relaxace. Vůně levandule a jasmínu v kombinaci s působením rostlin na čištění vzduchu zaručí celé rodině zdravý spánek. Tento aspekt má velký význam pro zdraví celého těla! Používáním těchto rostlin je také způsob, jak vytvořit pohodovou atmosféru během dne. Dům by měl být soukromou sférou odpočinku. Využijte tedy příznivé účinky aromaterapie a přírodních „čističek“ vzduchu.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.